Barbutul, cunoscut și sub denumirea de "craps", este un joc de noroc captivant care a cucerit inimile jucătorilor din întreaga lume. Deși poate părea intimidant la prima vedere, odată ce înțelegi regulile fundamentale, această experiență devine extrem de captivantă și profitabilă. 
În acest ghid, vom explora istoria fascinantă a barbutului, vom dezvălui secretele reușitei și vom oferi sfaturi prețioase pentru a-ți maximiza șansele de câștig. Pregătește-te să descoperi un univers palpitant în care norocul și strategia se îmbină armonios

Originile Barbutului

Originile exacte ale barbutului rămân un subiect de dezbatere în rândul istoricilor. Unii susțin că acest joc a fost inventat de soldații romani, care utilizau oase de porc în locul zarurilor și scuturi improvizate ca masă de joc. 


O altă ipoteză sugerează că rădăcinile barbutului se găsesc în Orientul Mijlociu, fiind derivat din jocul antic Al Dar. Cu toate acestea, cea mai plauzibilă teorie afirmă că barbutul este, de fapt, o formă simplificată a jocului complex Hazard, creat de jucătorii englezi în secolul al XIV-lea.

Evoluția Barbutului de-a lungul timpului

Chiar dacă originile sale sunt neclare, barbutul a străbătut un drum fascinant până în zilele noastre. În secolul al XIX-lea, jocul a fost adus în Statele Unite ale Americii de către un aristocrat francez, Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville, care l-a popularizat în New Orleans. Aici, regulile au fost rafinate și optimizate pentru a elimina vulnerabilitățile exploatate de jucători.

Barbutul în România

În România, barbutul a fost îmbrățișat cu căldură, devenind un joc extrem de popular, mai ales în perioada comunistă. Datorită naturii sale dinamice și ușor de ascuns, românii inventivi au găsit modalități ingenioase de a practica acest joc chiar și în vremuri restrictive.

Reguli Barbut

Pentru a înțelege cum se joacă barbut, este esențial să cunoști regulile de bază. Jocul implică aruncarea a două zaruri pe o masă specială, iar rezultatul obținut determină deznodământul rundei.

Modul "Natural"

Dacă suma zarurilor este 7 sau 11, ai câștigat, iar ai dreptul să arunci din nou. Acest rezultat se numește "Natural" și reprezintă cea mai favorabilă situație pentru jucător.


Modul "Craps"


În cazul în care suma zarurilor este 2, 3 sau 12, runda este pierdută. Această situație este denumită "Craps", însă ai șansa de a arunca din nou pentru o nouă rundă.


Modul "Point"


Dacă suma zarurilor este 4, 5, 6, 8, 9 sau 10, intri în modul "Point". În această etapă, trebuie să continui să arunci zarurile până când obții din nou aceeași sumă sau un 7 (care duce la pierderea rundei).

Tipuri de pariuri în Barbut

Secretul câștigului în barbut rezidă în înțelegerea diverselor tipuri de pariuri disponibile. Iată cele mai populare opțiuni:

Pariul "Pass Line"

Acest pariu înseamnă că mizezi pe obținerea unei sume de 7 sau 11 la prima aruncare. Dacă obții 2, 3 sau 12, ai pierdut. Orice altă sumă te duce în modul "Point", unde trebuie să continui până când obții 7 (pierzi) sau 11 (câștigi).

Pariul "Don't Pass Line"

Contrar pariului "Pass Line", aici câștigi dacă obții 2 sau 3, este remiză pentru 12, iar pierzi cu 7 sau 11. Orice altă sumă te trimite în modul "Point", unde trebuie să continui până când obții unul dintre numerele menționate anterior.


Pariurile "Come" și "Don't Come"


Aceste pariuri se plasează după prima aruncare a zarurilor. "Come" înseamnă că câștigi la 7 sau 11, pierzi la 2 sau 3, iar orice altă sumă te duce în modul "Point". "Don't Come" este inversul acestuia.


Alte pariuri speciale


Există și alte pariuri precum "Pariu pe Număr", "Pariuri Point", "Pariul Field", "Big 6" sau "Big 8", fiecare cu propriile sale reguli și șanse de câștig.

Strategii pentru a crește șansele de câștig

Deși barbutul este un joc de noroc, există anumite strategii care îți pot îmbunătăți șansele de succes:

  1. Înțelege probabilitățile: Familiarizează-te cu probabilitățile asociate fiecărui rezultat al zarurilor. Acest lucru îți va permite să faci pariuri informate și să eviți opțiunile riscante.
  2. Gestionează banii eficient: Stabilește-ți un buget și respectă-l. Nu paria mai mult decât îți permiți să pierzi și știi când să te oprești.
  3. Practică și observă: Joacă versiuni demo sau observă alți jucători experimentați pentru a-ți perfecționa abilitățile și a înțelege dinamica jocului.
  4. Rămâi concentrat: Barbutul este un joc rapid, așa că este esențial să rămâi atent și să nu te lași distras de factorii externi.
  5. Învață strategiile avansate: Odată ce ai stăpânit regulile de bază, explorează strategii mai avansate, cum ar fi "Oscilarea zarurilor" sau "Pariul defensiv".

Barbut Online: O experiență captivantă

În era digitală, barbutul a făcut trecerea către mediul online, oferindu-ți oportunitatea de a te bucura de acest joc pasionant de oriunde te-ai afla. Cazinourile online licențiate oferă o experiență autentică și sigură, permițându-ți să explorezi diverse variante ale jocului și să te bucuri de bonusuri atractive.

Jocul responsabil: O prioritate

Deși barbutul este un joc distractiv, este esențial să practicăm jocul responsabil. Stabilește-ți limite de timp și buget, iar dacă observi semne de dependență, nu ezita să soliciți ajutor profesional. Amintește-ți întotdeauna că jocul de noroc ar trebui să fie o activitate recreativă, nu un mod de viață.


Barbutul este un joc captivant care îmbină norocul, strategia și adrenalina într-un mod unic. Odată ce înțelegi regulile și strategiile de bază, vei descoperi un univers palpitant care îți va oferi momente de neuitat. Indiferent dacă alegi să joci în cazinourile fizice sau online, respectă întotdeauna principiile jocului responsabil și bucură-te de această experiență fascinantă.

Mult noroc!